сряда, 5 септември 2012 г.

Мечовци и акварелни картони

 Вчера вечерта ми пристигнаха новите печатчета от LOTV и докато си играх с този мечо ми хрумна да направя нещо като уроче. Това няма да е урок за оцветяване, а по-скоро отговор на фундаменталния въпроз "ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАМ АКВАРЕЛЕН КАРТОН?" и на по-специфичния "ДОБРЕ, АМА, КОЙ ТОЧНО?"

За тези, които не знаят, оцветявам акварелно и при мен това вече е една смесица от над 100 цвята акварелни моливи, над 20 цвята акварелни маркери и 3 (за сега) дистресни мастила.
Самата техника няма да показвам, а ще ви покажа крайния резултат на 6 варианта хартия и картон и плюсовете и минусите на всеки от тях. Аз рисуване съм учила последно някъде в гимназията (т.е.преди 200) години и всичко при мен е от урочета по интернет, съвети от приятел (Благодаря, момичета!) и усет и опит. Вие казвате,че ми се получава за това и споделям с вас.

Това, което ме интересува в един картон е :
1.РАЗНАСЯНЕ - дали позволява разнасяне и изсветляване при работата с вода и възможността за смесване/блендване на различни цветовете
2.НАСИЩАНЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ - колко интензивни стават и остават цветовете след изсъхване (по-принцип винаги изсветляват малко)
3.СЛОЕВЕ - колко слоя боя могат да се нанесат преди да се получи раскашкване или завалване на картона
4.ДИГИТА - дали може да се използва за дигитални картинки отпечатани (в моя случай) с лазарен принтер.

За конкретните мечовци съм използвала дистресно мастило "Счупен порцелан" (Broken China) за небето, дистресно мастило "Чай" (Tea Dye) за мечо, още 2 цвята акварелни маркери за да се получат светлосенките по мечето, розов маркер, жълти акварелни моливи за подаръка, бял гел химикал за акценти. Някои са само за проба и едва ли ще стигнат до картички за това не са довършени, та не им намирайте кусури.

1. НЕ-АКВАРЕЛЕН ЛИСТ 

Само за да ви покажа какво се получава ако се използва лист за копици или друг не-акварелен.
РАЗНАСЯНЕ = 0 -  цвета попива директно в хартията, и за това не върши никаква работа.


2.ПЕРЛЕН КАРТОН (има го почти на всякъде, което си е голямо предимство) .
Нели  ме "светна" за този вариант на оцветяване.


РАЗНАСЯНЕ = 6+ -перфектно се разстилат и смесват цветовете
НАСИЩАНЕ = 4 - най-слаби са ми цветовете с дистреса и маркерите, защото този картон почти не попива. С моливите (подаръка) се получава по-добър цвят, защото се получава нещо като филм отгоре.
СЛОЕВЕ = 6 - не попива и за това може да се наслоява без проблем
ДИГИТА = 6 - перфектно се отпечатва, ако принтера ви позволява дебели листи, ако не, перлен има и в по-тънък вариант така че става :)3. РЕЛЕФЕН КАРТОН ( има го на много места и по принцип не е акварелен, но могат да се постигнат задоволителни резултати. Това всъщност са картоните, които най-често използвам за основи на картички  - този на малките фини райенца)

РАЗНАСЯНЕ = 4 - попива бързо и по-трудно се разнасят цветовете
НАСИЩАНЕ = 6 - получават се хубави ярки цветове
СЛОЕВЕ = 3 - попива бързо и не поняся много слоеве, след 2-3 започва да се разкашква и трябва хубаво да се оставя да изсъхне между пластовете.
ДИГИТА = 4 - възможно е да се отпечата прилично на по-гладката(обратната) страна, но и при този мастилото на лазерните принтери се отлюспва при оцветяване.4. АКВАРЕЛЕН КАРТОН  (тип 1) - почти във всяка книжарница във Варна, ако кажете акварелен картон, ще ви предложат такъв - дебел, релефен(на бучици)  и твърд.РАЗНАСЯНЕ = 5+ - добро разнасяне на цветовете
НАСИЩАНЕ = 6 - получават се хубави ярки цветове
СЛОЕВЕ = 5 - попива добре и поняся повече слоеве. Ако не се остави да изсъхне между пластовете се разкашква и се получават неприятни петна (като тези по лапите и по ушите на мечо).
ДИГИТА = 0 - почти целия отпечатък се отлюспва, ако успеете да го прекарате през принтера.5. АКВАРЕЛЕН КАРТОН  (тип 2 - кафявото блокче) този е по-тъничък и не толкова релефенРАЗНАСЯНЕ = 6 - отлично разнасяне на цветовете
НАСИЩАНЕ = 6 - получават се хубави ярки цветове
СЛОЕВЕ = 6 - попива добре и поняся най-много слоеве. И тук е добре да се остави да изсъхне между слоевете, но от всички най-малко се "завалва"
ДИГИТА = 0 - влиза в принтера, но почти целия отпечатък се отлюспва :)

В повечето случаи, с печати, използвам този.6.АКВАРЕЛЕН КАРТОН  (тип 3) - този картон Нели ми го донесе от една книжарница в София.Един голям блок от отделни листи с една ваза на опаковката (ако това ви помага).(Намерих го от къде и кой е!) Има много интересен релеф на лицевата част, като на квадратчета - мисля, че по-добресе вижда на тази картичка.

РАЗНАСЯНЕ = 5 - добро разнасяне на цветовете въпреки,че попива по-бързо от предишните два.
НАСИЩАНЕ = 6 - получават се хубави ярки цветове
СЛОЕВЕ =5 - попива добре и поняся няколко слоя при добро изсушаване между тях, но ако бързаш се "завалва"
ДИГИТА = 4 - на обратната гладка страна се получава добър отпечатък и ако не мажете с четката много върху контура върши работа, но по-бързо се завалва отколкото на лицето.

А тук мечо е в Коледна си премяна :)Е, стига за днес! Имам още наколко варианта на акварелни и други рисувателни хартии, които не ми вършат работа, но реших да не ви ги показвам и тях. Общо взето видя ли накъде "акварелен" картон купувам и пробвам с надеждата да става за дигитални печати.  За тях имам едно блокче от "Слънчоглед", купено от преди 5-6 години, което си се моткаше из къщи докато не реших да го пробвам. И тъй като съм му махнала етикетите сега нямам никаква представа на коя фирма е и мисля, че го нямат вече. Хартията е тънка и доста се набръчква при работа с акварела, но е единственото, което става и за това го пазя като очите си :)))))

Чакайте скоро мечо и неговите приятели да поздравят едно бебче, а сега лека нощ и весели празници!

12 коментара:

 1. Кали, изчетох с интерес, защото макар да не рисувам с акварелни моливи, харесвам повече точно акварелните картони, а не тези за алкохолните маркери :-) От тези, които си описала, имам само втория тип акварелен картон и съм много доволна именно защото не е толкова дебел - имах един 300 грама и той едвам се режеше :-) Колкото до този, при мен минава през принтера без проблем и отпечатъка е ясен и без отлюспване, но сигурно е така, защото имам мастилен принтер :-)

  Много ми хареса сравнението ти и съм сигурна че на много хора ще си им полезна :-) Браво и чакаме картички с новите печати! :-)

  ОтговорИзтриване
 2. Страхотно полезна информация!!! Хиляди благодарности! Имам един въпрос - перления картон някакъв специален ли е защото имам впечатлението, че обикновено е много гладък и като покрит с нещо като "лак" и не би могло да се рисува върху него, или греша?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ами, съвсем обикновен гладък перлен лист. Именно, защото е много лъскав не попива добре цветовете,но с повече слоеве става.

   Изтриване
 3. Мега полезна публикация, Кали! Аз още не съм се пробвала с печати и оцветяваането им, но смятам скоро и това да сторя. Благодаря и лека нощ ;)

  ОтговорИзтриване
 4. Както винаги чудесно представено уроче, Кали. Макар че аз ъм далече от оцветяването на печати, ползвам картони за други мои мацаници и също ги колекционирам със страст - купувам където видя с надежда да попадна на точния бял/кремав картон.

  ОтговорИзтриване
 5. Въпреки че откак имам копик маркери, не се сещам за акварелните си моливи, изчетох с голям интерес информацията и съветите! Много полезно уроче, благодаря!

  ОтговорИзтриване
 6. Кали, не знам дали изобщо може да има по перфектен начин на предаване на урок - за мен лично беше адски полезно! благодаря ти!

  ОтговорИзтриване
 7. И-ха, Кали страшно представяне и много полезно мисля :)
  А били споделила малко повече инфо з перления - пробвах се, н така и не се получи при мен, може би има някаква тънкост, която ми убягва.
  За дигитата аз лично мога да споделя, че брах големи ядове с разни картони / отлюспване на принтнатото, не добре опечен тонер ... и т.н./ и в крайна сметка си ги печатам на 160гр. принтерен картон - за сега най-доволна съм от един на xerox -той е по-релефен / всичките ми картички оцветени с моливи са на него/ - но както ти каза трябва да се чака между наслояванията.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мила, съвсем обикновен перлен си е.На мен не ми допада главно,защото цветовете се получават леко измити и трябва да слагаш повече слоеве. С моливи цветовете стават по-добре заади по-голямата плътност на боята там.

   Изтриване
 8. Кали, благодаря за тази изчерпателна информация :-)

  ОтговорИзтриване
 9. Релефен картон номер 3 къде мога да си взема :-). Много много ми трябва! Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нямам идея от къде сте. Аз съм го купувала от почти всяка крафт - книжарница във Варна. Но от доста време ползвам само професионален акварелен картон и не ми се е налагало да търся точно този.

   Изтриване

Благодаря,че се отбихте за да оставите коментар или просто усмивка!
Thank you for leaving your comment or just a smile!

Общо показвания

Labels

бебешки / baby бижута Великден / Easter винтидж дамски/ for the ladies есен жълто-лилаво за оцветяването зелено-лилаво Как да оцветим... Как... Календари / Calendars Коледа/Christmas Кутийки / Boxes Кутийки за свещи / Candle Box Кутийки за шоколад / Chocolate box лилаво и тюркоазено малки картички мартенички момичешки/girlie морски Мър Мяу пеперудени подаръци / gifts покани предизвикателство Картишок приказки / fairytales пътувания Рецептурници / Cook books рожден ден / birthday русалки с форма на... сватбени/wedding синьо и жълто синьо и кафяво Скрапбук / Scrapbooking снимки Тефтери и албуми / Notebooks & Albums тийнейджърско / teen ТRG феи/fairies филц/felt Хелоуинска размяна Хоби предизвикателство храна/food червено и синьо червено и тюркоазено червено и черно червено-жълто-зелено Шейкър / Shaker A Day For Daisies Alicia Bell Altered art art journal ATC Aurora Wings book covers booklet bookmark boy's and men's Cakes and sweets Card Mania Ch Ching-Chou Kuik coloring book coloring tutorial Crafter's Companion Crafts and Me Dilly Beans Stamps DSB Dulemba Emerald Fairies Fan Art favorite 5 Flourishes fuse tool Gorjuss stamps Graphic 45 Guest Designer Halloween handmade flowers Hannah Lynn Hero Arts home decor Humphry Jeremiah Ketner Just Inklined Kenny K Kraftin Kimmie Krista Smith La-la LemonShortbread Little Darlings LOTV Magnolia Make it Crafty Michael Powel MilkCoffee mix media Mo Manning Mo's DT Nellie Snellen paper piecing Paper Shelter Penny Black Polkadoodles ppinkydollsart Rachelle Anne Miller Robin Pushay Sami Stamps Sara Burrier Sassy Studio Saturated Canary ScrapBerry's Simply B Steampunck Stamps SN Sparkling Pens SOG Spectrum Noir Stampendous Stamping Bella steampunck storage Sweet November Stamps tags /eтикети The East Wind Tickled Pink Stamps Tiddly Inks Tiddly Inks challenge Tiddly Inks DT TRG Valentine's Day Verity Rose Wags 'n Whiskars watercolor wee stamps Whiff of Joy Wiff ofJoy YamPuff

Последователи