четвъртък, 28 април 2011 г.

Птица


Понякога докато се занимавам с всичко останало (болен батко, растящи зъби, развалена пералня, работа – и това само за вчера), целият ден в главата ми се върти „трябва да направа синьо-зелена картичка”. И тази мисъл не ме оставя докато вечерта не остана на спокойствие и се захвана с нея. Хартията с птицата е толкова красива, че я подчертах с малко брокат, 3D елементи и акрилни капчици и картичката се подреди по този начин. Можех да я доукрася повече, но се получи някак си елегантна така и реших да не я претрупвам. Ще я пусна в Игра 17 –„Полет” на Arty-mark, но я направих не специално за там, а защото трябваше да направа синьо-зелена картичка и ако не вие, кой друг ще ме разбере.

P.S. Ураа ! Спечелих предизвикателство (КФП № 62)! Трябваше ми нещо весело в тази безумно ужасна седмица.

понеделник, 25 април 2011 г.

Парцалена кукла



За предизвикателството ”Детски спомени” на 
Елшите мислих няколко дни какво да направя. Спомените ме отведоха в едно лято на село и първото нещо, за което помня, че  ми подариха и си беше само за мен. Не, не е парцалена кукла, а малка желязна ножичка с черни дръжки. Дядо ми я купи. Това лято преди близо 30 години тичах навсякъде с нея и режех всичко – листа, вестници, и най –вече парцалчета. За нуждите на земеделската кооперация от близката шивашка фабрика с камиони носеха и стоварваха на определени места из село огромни купчини с платнени изрезки. Те бяха на лентички, за да се връзват лозите и овошките, но ако се разровиш достатъчно можеше да се намерят и по-големи парченца плат - колкото длан, че и по-големи. Представете си, какви съкровища! :)
И тези многобройни шарени парцалчета се превръщаха в моите кукли и техните дрешки.
И сега обичам парцалените кукли - да ги правя и да ги подарявам. Моят по-голям син още мъкне и спи с ”човечето”, а малкия има ето този син заек.
Така завършвам тази носталгична публикация.
Весела почивка от празниците и спорна седмица.

вторник, 19 април 2011 г.

Градинка

Всяка година за Великден правя украсени яйца, които подарявам на моите роднини.Тази година са като малки цветни градинки (отново с пеперуда).Смятам да ги включа в няколко Великденски предизвикателства, докато не е станало късно.

И за да ви дам още идеи ето и няколко от вариантите от минали години, които съм запазила у нас.Повечето са на принципа на декупажа. Имайте милост, някои са от преди 4-5 години.






















Желая ви спорна подготовка за празниците.

понеделник, 18 април 2011 г.

Три цвята

Днес в бързината направих тази картичка за Картичкофурийското предизвикателство на Тони. Нямаше как да не участвам, но задачата ме затрудни особено с бялата основа и избора още два цвята. Напуканите пеперуди май взеха да се появяват доста често в картичките ми и ще взема да ги спра за известно време. Колкото до хартиите те са от великолепното блокче "Hampstead", което е и с релеф и с брокат - абе, да ти е жал да го нарежеш.Снимката я правих на лампа и за това цветовете са ми малко нереални, но ако имам време ще я снимам пак.
 

Ето ви и още нещо в подобно цветово настроение, което много обичам да нося през лятото.

P.S. Две седмици по-късно ви представям близначката. Тази картичка направих, защото смятам  да ги подаря на две госпожи, които може да си ги покажат една на друга и за това исках хем да са еднакви, хем да не са.

неделя, 17 април 2011 г.

Динозаври в цветна градина

Честит празник на всички с имена на цветя и дървета!
Днес с малкия ми син имаме имен ден, а големия ми беше рожденник през седмицата и нямах време за картички, защото организирахме скромно семейно тържество.Не съм голяма сладкарка, но със сестра ми вчера до един през нощта правихме торта с фондан. Обожавам красивите торти, но се изисква доста търпрние и майсторлък и за това се извинявам ако на професионалистите моите усилия се сторят смешни.Тортата и крема са комбинация от рецепти на великолепните сладкарки, които пишат тези два блога - http://dimitranas.blogspot.com/ и http://sunshine.collapse.bg/. Работата с фондан освен, че е много забавна е и голяма цапаница. По желание на рожденника тортата е с динозаври, но нали е Цветница трябваше да има и цветя и така се получи торта " Динозаври в цветна градина".


А сега отивам да довърша последното вкусно парче ;)
Желая на всички слънчева и усмихната седмица !

четвъртък, 14 април 2011 г.

Черно-червено-бяло

Черно-червено-бяло е една от любимите ми цветови комбинации – за дрехи, бижута и картички, а доведена до съвършенство мисля,че е в костюма на Илайза Дулитъл в класиката „Моята прекрасна лейди”.

Картичката няма нищо общо с филма, а има по-скоро готическо-тинейджърски вид и е за моята пораснала племенничка - надявам се да и хареса. Като изключим пеперудите и централната картинка всичко останало е “scrap” в  оригиналния смисъл на думата (изрезки от стар каталог), но мисля че ги оползотворих добре.Смятам да я включа в КФП-61, въпреки че кръга ми се получи елипса, но както реши журито.

С това времето ми свърши-разбирайте детенце се събуди, но явно вчера съм имала повече време защото съм написала този трактат за залепянето –дано е полезен.

КАК ...ЗАЛЕПЯМ


Всеки начинаещ се среща с разни дребни и обезкуражаващи проблеми, но да ти се отлепят красотичките след като си опаковал или подарил картичката, е едно от най-неприятните. Има всякакви видове лепила и подобни, но аз се справям и със стандартните и достъпни неща от книжарницата.
За големите парчета хартия най-добро е обикновеното сухо лепило – всякакви други по-течни варианти огъват хартията след изсъхване. Това се оправя ако я притиснете с нещо тежко за няколко часа. Ако като мен обаче, искате да завършите картичката веднага - използвайте сухото.
Тази концепция времето я промени и сега за хартиените парчета използвам главно двойно залепящо тиксо. Имам 5-6 различни дебелини за да мога да покривам изцяло гръбчетата на елементите в зависимост от големината.
Ползвам го и за закрепване краищата на панделки от задната страна на хартията, защото ако преосмислите идеята си може да ги разлепите и да започнете пак.
Течното лепило с остър накрайник е чудесно за малките хартиени детайли, ръбчета и т.н.Става и за сух брокат, но за най-фините детайли го поставям с клечка за зъби.
Дебелото двойно дунапренено тиксо използвам за 3D-ефект. Предлагат се и нарязани варианти (на квадратчета и т.н), но аз използвам най-евтиното монтажно такова, защото може да си отрежа каквато форма си искам и за големи и за дребни детайли.
За всички тикса обаче съм отделила една малко използвана ножичка и ги режа само с нея, защото част от лепилото остава по ръбовете и от време на време я почиствам с лакочистител.
За трайно залепяне на всичко останало имам само едно решение – топъл силикон.
Когато засъхне не става напълно прозрачен, а беличък за това трябва да се притисне добре или да се използва много малко количество. И внимавайте, че пари ;). Номерът е следния, изчаквате да се загрее силикона, изстисквате леко и го забърсвате в непотребно парче хартия или плат, след това изчаквате без да натискате спусъка и на върха се отделя много малка капчица за най-дребните неща. При по-некачествените пръчки често стават „конци” от силикон, но след като изчакате да се втвърди се махат лесно. Използвам го за текстил (панделки, дантели и цветя), като преди да залепите завързана панделка можете да сложите една капчица от задната страна на възела за да не се развързва. И мисля, че силиконът е единствения вариант за по-тежките неща (цветя с брадс), пластмаса (копчета, капчици роса, перли, синци) и метални елементи особено ако повърхността им е лъскава.

Дано да имате време да се забавлявате с майсторене. Усмивки.

събота, 9 април 2011 г.

Много или малко цветя...



Ето ви две картички от една и съща хартиена комбинация. Това е едно от любимите ми блокчета - K&Company / Класически Bailey със страхотни ретро мотиви и чудесно си пасна с цветята от Пролетния микс  - всичко от Двете елши.
Това, за което всъщност исках да ви напиша е момента, в който картичката е основно ”готова” т.е. картинката е оцветена, хартиените елементи подредени и монтирани и идва украсяването и въпроса  - Много или малко цветя ?! Харесвам картички с много цветя, панделки, висулки и дрънкулки по тях. При мен нещата обаче сами си се нареждат и трите нежни цветенца при момиченцето ми се сториха достатъчни за цялото настроение на картичката - сякаш тя си ми го поиска така (ама не казвайте на никого). За това ми е трудно да работя по скеч или рецепта – колкото и пъти да започвам все се получават както сами си се наредят, а колко са сполучливи ще кажете вие.
Първата е специално за предизвикателството на Картичкофуриите и Gretas Art – Кръг в квадрат и пеперуда - http://cardsaddicted.blogspot.com/2011/04/61.html , но ще я включа и в CCH# 61 ЦВЕТЯ - http://crazychallenge.blogspot.com/, заедно с втората.

Смятам когато имам време да пиша и нещо като съвети -  не, че съм някой голям специалист, но мисля, че освен снимките на картичките е хубаво да си казваме и как сме направили това-онова, за да е по-лесно на всички. И така...

Как направих... намачканите ръбове

Виждате, че ги използвам доста често. Едната причина е, че придават страхотен ретро ефект, а другата е, че маскират най-трудното нещо на света за мен  - да срежа лист хартия по права линия ;) Мъчих се как ли не да ги намачкам, пробвах с късане – още по-зле, докато ето тук открих с какво достъпно нещо могат да се направят - http://quixoticpaperie.blogspot.com/2011/01/get-your-shabby-chic-on.html.  Не знам как се казва джаджата, но я има във всяка кинкалерия и се използва за разпаряне на шевове, рязане на илици и т.н. Как ще се получи ръба зависи от хартията, за това пробвайте първо на непотребно парче, но като цяло с картоните става-по ефектно. След като ги наръфате може да ги оставите белички, но може и да ги подчертаете с мастило от същата гама или да ги покриете с брокат.

Пожелавам ви приятни почивни дни и време за майсторене.

вторник, 5 април 2011 г.

За Елшите


Това е картичка за предизвикателството на Двете елши. В нея има истински листа и тревички, а връхчето от шишарка е от едно дърво растящо край руините на средновековен манастир.
Искам да поздравя момичетата за новото им магазинче и за смелостта да сбъдват мечтите си. Когато остарея и се пенсионирам и междувременно натрупам купчини пари и аз ще си отворя такова магазинче и ще се оградя с красота и приятни и весели хора. ;) За сега обаче само ще се радвам на Елшите от далече, ще продължавам да поръчвам on-line и ако ми се наложи да пътувам до претъпкано-шумната София, ще се радвам, че има малък оазис в който да отида с нетърпение.



И понеже  картичката се получи в една от любимите ми цветови комбинации ето и нещо старо от мен, което нося всеки път с удоволствие - не за предизвикателството, а да му се порадвате и да ми завиждате.


Усмихнат и успешен ден !
(Отиде при Елшите)

понеделник, 4 април 2011 г.

Кутийка

Второто нещо е т.нар. magic box. Видях ги в този блог - http://magic-boxes.blogspot.com/http://magic-boxes.blogspot.com/ и все се канех да направя една. Като видях темата на предизвикателството си казах – кога ако не сега. Със сигурност щеше да ми е по-лесно ако бях прочела някъде размерите, но аз не действам така - хващам празния лист и започвам от нула. И така след две късни вечери се получи интересно. Надявам се да ви хареса.

Замък

Здравейте,
От толкова много работа тази седмица без малко да пропусна срока за предизвикателството на картичкофуриите. Ето и моите две предложения.
Една весела картичка за рождения ден на моя по-голям син. Обичам картичките, подаръците, букетите и всичко свързано с един празник да си подхождат и за това ако мога правя картички от хартията, с която опаковам. Скоро попаднах на тази разкошна хартия с рицарите (виждате я в основата на снимките) и от там дойде идеята за замъка и всичко останало. Доста се потрудих, защото рисувах тухлите и правих една по една дъските за вратата, но мисля че стана добре. И се надявам бандата рицари да ви  усмихнат в един мрачно-мъгливо-дъждовен ден. Не знам дали е pop-up точно, но както решите.


събота, 2 април 2011 г.

Здравейте!

Здравейте, казвам се Калина и правя картички от 4 месеца...
Знам, че първото изречение е като от среща на анонимните алкохолици, но пристрастяването ми към новото ми хоби е подобно, а като чета и други блогове май не съм единствена.
Но да продължа ..., и други Коледи съм правила картички за моето семейство, но за тази за първи път използвах дизайнерска хартия, гледах моделчета от интернет и така се стигна до това:
И след като ми се получи (според мен, пък и според роднините), направих и следваща картичка, открих предизвикателствата и така стигнах до днешния ден и този блог. 
Това ще е блог предимно за картички, но сигурно ще има и опаковки на подаръци, бижута и други. Общо взето неща, които творя в свободното време между двете си работи и двете джуджета на снимката по-горе (майките на момчета ще ме разберат). За това всяка дума тук е малко откраднато време за мене и едва ли ще съм многословна.
Друга причина  е, че страницата на която до сега качвах снимките си http://kalinasto.deviantart.com/ е в един великолепен сайт за всякакви изкуства, но той изисква регистрация, за да се коментира.Така получавам много малко от вашите мнения и оценки и за това в първата публикация ще се повторя като ви покажа част от картичките публикувани там ако искате да ми кажете нещо.










Това което все още ме измъчва като всеки овен перфекционист е, че снимките ми не винаги се получават добре и много от картичките на живо изглеждат доста по-красиви. Надявам се с идването на пролетта слънчевите лъчи на терасата да ми помогнат и в снимането.

На всички, които стигнат до тук ще съм благодарна за коментарите, а сега лека нощ и приятни дни.

Общо показвания

Labels

бебешки / baby бижута Великден / Easter винтидж дамски/ for the ladies есен жълто-лилаво за оцветяването зелено-лилаво Как да оцветим... Как... Календари / Calendars Коледа/Christmas коледни сладки Кутийки / Boxes Кутийки за свещи / Candle Box Кутийки за шоколад / Chocolate box лилаво и тюркоазено малки картички мартенички момичешки/girlie морски Мър Мяу пеперудени подаръци / gifts покани предизвикателство Картишок приказки / fairytales пътувания Рецептурници / Cook books рожден ден / birthday русалки с форма на... сватбени/wedding синьо и жълто синьо и кафяво Скрапбук / Scrapbooking снимки Тефтери и албуми / Notebooks & Albums тийнейджърско / teen ТRG феи/fairies филц/felt Хелоуинска размяна Хоби предизвикателство храна/food червено и синьо червено и тюркоазено червено и черно червено-жълто-зелено Шейкър / Shaker A Day For Daisies Alicia Bell Altered art art journal ATC Aurora Wings book covers booklet bookmark boy's and men's Cakes and sweets Card Mania Ch Ching-Chou Kuik coloring book coloring tutorial Crafter's Companion Crafts and Me Dilly Beans Stamps DSB Dulemba Emerald Fairies Fan Art favorite 5 Flourishes fuse tool Gorjuss stamps Graphic 45 Guest Designer Halloween handmade flowers Hannah Lynn Hero Arts home decor Humphry Jeremiah Ketner Just Inklined Kenny K Kraftin Kimmie Krista Smith La-la LemonShortbread Little Darlings LOTV Magnolia Make it Crafty Michael Powel MilkCoffee mix media Mo Manning Mo's DT Nellie Snellen paper piecing Paper Shelter Penny Black Polkadoodles ppinkydollsart Rachelle Anne Miller Robin Pushay Sami Stamps Sara Burrier Sassy Studio Saturated Canary ScrapBerry's Simply B Steampunck Stamps Smart ART Room SN Sparkling Pens SOG Spectrum Noir Stampendous Stamping Bella steampunck storage Sweet November Stamps tags /eтикети The East Wind Tickled Pink Stamps Tiddly Inks Tiddly Inks challenge Tiddly Inks DT TRG Valentine's Day Verity Rose Wags 'n Whiskars watercolor wee stamps Whiff of Joy Wiff ofJoy YamPuff

Последователи